20223031802100808 20223031802100808
Pemakanan & Nutrisi
Asas Nutrisi

Apakah mikronutrien?

08 Ogos 2022 · 10 mins read

Topics







Kita memerlukan mikronutrien dalam kuantiti yang sedikit berbanding dengan makronutrien.

Apakah Mikronutrien?

Untuk memahami asas dan kepentingan pemakanan dan nutrien, klik di sini. Anda juga boleh membaca tentang makronutrien di sini.

Kita memerlukan mikronutrien dalam kuantiti yang sedikit berbanding dengan makronutrien. Oleh itu istilah 'mikro'. Mikronutrien ialah vitamin, mineral, dan unsur surih yang diperlukan oleh badan kita untuk menghasilkan enzim, hormon, dan bahan lain yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan normal.

Vitamin

Vitamin menguatkan sistem imun kita, membantu pembekuan darah, dan perkembangan pertumbuhan. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C boleh mengurangkan risiko kanser payudara, manakala pengambilan vitamin A boleh mengurangkan risiko kanser prostat. Vitamin C dan E juga didapati dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Pakar mencadangkan bahawa lebih banyak kajian perlu dijalankan.

Vitamin larut air (vitamin B dan C)

Vitamin ini larut dalam air. Oleh itu, mereka tidak disimpan dalam badan kita.

Beberapa vitamin larut air termasuk:

  1. Vitamin B1 (Thiamine) diperlukan untuk metabolisme tenaga. Makanan yang kaya dengan Vitamin B1 termasuk ayam, daging lembu, oren, kacang hitam, dan biji bunga matahari.
  2. Vitamin B2 (Riboflavin) terlibat dalam proses enzim dan metabolisme makronutrien. Makanan yang kaya dengan Vitamin B2 termasuk roti, produk tenusu, ikan, dan daging tanpa lemak.
  3. Vitamin B3 (Niacin) terdapat dalam sayur-sayuran, tenusu, daging tanpa lemak, dan telur. Kekurangan boleh menyebabkan demensia, cirit-birit, dan dermatitis.
  4. Vitamin B6 (Pyridoxine) terlibat dalam proses enzim. Makanan yang kaya dengan Vitamin B6 termasuk kekacang, daging, dan kekacang.
  5. Vitamin B9 (asid folik) adalah penting untuk sintesis DNA dan RNA. Ibu mengandung digalakkan mengambilnya sebagai supplement setiap hari. Makanan yang kaya dengan Vitamin B9 termasuk sayur-sayuran berdaun gelap (bayam, brokoli, asparagus), kekacang dan makanan yang diperkaya folat.
  6. Vitamin B12 (Kobalamin) boleh didapati dalam telur dan protein haiwan. Kekurangan boleh menyebabkan anemia, 'pin dan jarum' di tangan anda, dan kelemahan.
  7. Vitamin C membantu dalam pengeluaran kolagen, pembentukan tulang, dan ia adalah antioksidan yang penting. Makanan yang kaya dengan Vitamin C termasuk jambu batu, betik, oren, dan brokoli.
Vitamin larut lemak (vitamin A, D, E, K)

Vitamin ini tidak boleh larut dalam air. Oleh itu, badan kita menyimpannya dalam hati dan tisu lemak.

  1. Vitamin A penting untuk kesihatan mata. Makanan yang kaya dengan Vitamin A termasuk telur, lobak merah, mentega, dan susu.
  2. Vitamin D adalah penting untuk mineralisasi tulang yang betul. Makanan yang kaya dengan Vitamin D termasuk hati, telur ikan, keju, dan cendawan.
  3. Vitamin E membantu dalam mengekalkan kesihatan mata dan kulit sambil meningkatkan sistem imun badan kita. Makanan yang kaya dengan Vitamin E termasuk kekacang, kuman gandum, dan sayur-sayuran hijau berdaun.
  4. Vitamin K penting untuk pembekuan darah. Makanan yang kaya dengan Vitamin K termasuk minyak sayuran dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam.

Mineral

Mineral adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Badan anda menggunakan mineral untuk pelbagai fungsi, termasuk mengekalkan tulang, otak, otot dan jantung yang sihat. Mereka juga diperlukan dalam pengeluaran enzim dan hormon.

Terdapat dua jenis mineral: makromineral dan unsur surih.

Makromineral

  • Diperlukan dalam jumlah yang lebih ketara
  • Kalsium, natrium, fosforus, kalium, klorida, magnesium, dan sulfur

Unsur surih

  • Diperlukan dalam jumlah yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, mereka adalah sama penting
  • Besi, mangan, kobalt, kuprum, zink, iodin, fluorida, dan selenium

Adakah diet saya mencukupi untuk membekalkan keperluan mikronutrien saya?

Keperluan untuk mikronutrien berbeza-beza antara individu bergantung pada julat faktor seperti umur, jantina, tahap aktiviti fizikal, dan dalam tempoh yang berbeza dalam kehidupan, termasuk kehamilan, penyusuan dan penyakit.

Pengambilan mikronutrien yang mencukupi melalui pemakanan boleh dicapai dengan mengambil diet yang pelbagai termasuk makanan yang diperkaya dengan mikronutrien. Makanan yang kaya dengan mikronutrien termasuk makanan keseluruhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, daging dan tenusu, kekacang, makanan laut, kacang dan biji.

Buat janji temu di Hospital Pantai

Pemakanan yang berkhasiat dan seimbang adalah penting untuk kita. Membekalkan diri kita dengan keseimbangan nutrien yang betul dan mengurangkan lemak trans dan pengambilan gula adalah kunci untuk memastikan diri kita sentiasa gembira dan sihat!

Jika anda mempunyai soalan tentang pengambilan mikronutrien anda dan bagaimana untuk memastikan mempunyai nutrisi yang mencukupi dalam diet harian anda, hubungi pasukan pakar diet di Hospital Pantai terdekat anda untuk menerima nasihat pemakanan profesional untuk membantu memulakan perjalanan kesihatan anda.

Untuk membuat janji temu pemeriksaan kesihatan, sila hubungi pusat saringan kesihatan di Hospital Pantai yang berhampiran dengan anda.

Hospital Pantai telah diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmennya terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Rujukan

  1. Menangani Kekurangan Mikronutrien: Punca dan penyelesaian. Boleh didaapati dihttps://www.krinstitute.org/assets/contentMS/img/template/editor/Tackling%20Micronutrient%20Deficiencies_Presentation%20Slides.pdf[Accessed on 5 August 2022]
  2. Cadangan Pengambilan Nutrien untuk Malaysia. Boleh didapati di https://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/2017/05/FA-Buku-RNI.pdf [Accessed on 5 August 2022]

Artikel Dicadangkan