take-care-heart-health-8-ways-banner-mobile (1) take-care-heart-health-8-ways-banner-mobile (1)
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Jantung

8 Cara Untuk Menjaga Kesihatan Jantung Anda

13 Julai 2023 · 5 mins read

TopicsAdakah anda tahu bahawa anda boleh mengawal kesihatan jantung anda sendiri apabila melibatkan faktor risiko yang boleh diubah suai? Berikut adalah 8 petua gaya hidup sihat yang boleh membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung.

8 Cara Menjaga Kesehatan Jantung Anda

Terdapat beberapa faktor risiko yang tidak boleh diubah suai, contohnya, sejarah keluarga penyakit kardiovaskular. Namun, sebahagian besarnya, anda masih boleh mengawal kesihatan jantung anda sendiri apabila melibatkan faktor risiko yang boleh diubah suai seperti kolesterol, tekanan darah, paras gula dalam darah, berat badan, pengambilan makanan, tahap aktiviti fizikal, dll.

Ketahui lebih lanjut tentang petua gaya hidup sihat ini yang boleh membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung.

 1. Makan makanan seimbang dengan buah-buahan dan sayur-sayuran
  Pemakanan seimbang ialah diet yang menyihatkan jantung. Buah-buahan dan sayur-sayuran penuh dengan vitamin, mineral, antioksidan dan serat - ini adalah nutrien yang bagus untuk jantung anda.
  Berusaha untuk memasukkan lima cawan buah-buahan dan sayur-sayuran ke dalam diet harian anda.
 2. Sertakan lemak baik dalam diet anda
  Pengambilan lemak haiwan perlu dikurangkan kerana ia dikaitkan dengan peningkatan paras kolesterol dan risiko penyakit jantung. Namun, lemak baik seperti minyak zaitun, avokado, salmon liar dan kekacang harus dimasukkan ke dalam diet anda kerana ia boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
 3. Elakkan gula tambahan
  Gula wujud secara semula jadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula tambahan merujuk kepada gula bukan semulajadi dalam makanan. Fikirkan gula dalam sepotong buah (gula semula jadi) dan donat (dengan gula tambahan).
  Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Perubatan Dalaman JAMA, terdapat hubung kait positif antara orang yang mengambil pengambilan gula yang tinggi dan risiko kematian yang lebih tinggi akibat penyakit jantung, walaupun mereka tidak mempunyai berat badan berlebihan.
 4. Jaga berat badan anda
  Obesiti boleh menyebabkan rintangan insulin, keadaan yang dikaitkan dengan penyakit jantung, terutamanya jika lemak tertumpu di kawasan perut.
 5. Berhenti merokok
  Bahan kimia dalam rokok boleh menyebabkan kerosakan pada jantung, saluran darah anda dan juga membawa kepada aterosklerosis, iaitu penyempitan dan penyumbatan arteri anda.
 6. Hadkan penggunaan alkohol anda
  Pengambilan alkohol yang tinggi boleh melemahkan otot jantung dan membawa kepada aritmia, juga dikenali sebagai rentak jantung yang tidak teratur.
 7. Aktif secara fizikal
  Jantung anda adalah otot terkuat dalam badan anda. Seperti semua otot, senaman akan membantu menguatkan jantung anda supaya dapat mengepam darah dengan lebih cekap. Menjadi aktif secara fizikal boleh semudah keluar berjalan-jalan setiap hari atau menaiki tangga di tempat kerja.
 8. Urus tahap tekanan anda
  Tahap tekanan yang tinggi sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi yang menyebabkan jantung anda bekerja di bawah tekanan yang meningkat secara berterusan. Amalkan beberapa latihan pernafasan dan meditasi untuk menguruskan tahap tekanan anda.

Ketahui lebih lanjut tentang kesihatan jantung dan perkhidmatan Kardiologi di Hospital Pantai.

Buat janji temu di Hospital Pantai

Pasukan pakar kardiologi yang berdedikasi di Hospital Pantai sedia memberikan rundingan untuk menyediakan bantuan dan rawatan terbaik kepada pesakit untuk saringan, diagnosis dan rawatan kesihatan jantung. Hubungi kami untuk membuat janji temu dengan pakar kardiologi hari ini.

Hospital Pantai Malaysia diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmennya terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Artikel Dicadangkan