20231341500171115 20231341500171115
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Kanak-kanak

Alahan Makanan Kanak-kanak

15 November 2023 · 4 mins read

Topics









Ketahui cara menguruskan alahan makanan pada kanak-kanak dan bila hendak berjumpa doktor.

Apa Itu Alahan Makanan?

Tindak balas badan yang tidak normal terhadap makanan tertentu dikenali sebagai alahan makanan. Amat penting untuk memahami bahawa alahan makanan tidak sama dengan intoleransi makanan yang tidak menjejaskan sistem imun, tetapi mungkin menunjukkan beberapa gejala yang sama.

Alahan makanan berlaku apabila sistem imun bertindak balas terhadap sejenis makanan yang biasanya tidak berbahaya. Intoleransi makanan terjadi apabila badan mempunyai tindak balas kimia apabila memakan makanan atau minuman tertentu.

Apakah Gejala Alahan Makanan Pada Kanak-kanak?

Gejala alahan makanan pada kanak-kanak mungkin termasuk yang berikut:

  • Cirit-birit
  • Muntah-muntah
  • Ekzema
  • Bengkak
  • Sesak di tekak
  • Berdehit

Bergantung pada tahap keparahan dan jenis alahan, tindak balas alahan boleh berlaku selama beberapa minit hingga beberapa hari. Boleh hilang secara semula jadi dalam masa beberapa jam atau berkekalan beberapa hari. Walaupun dengan rawatan yang betul, beberapa tindak balas alahan berterusan hingga empat minggu.

Apakah Alergen Makanan Yang Biasa?

Antara makanan biasa yang boleh menyebabkan alahan pada sesetengah kanak-kanak ialah:

  • Telur
  • Gandum
  • Soya
  • Ikan
  • Kerang-kerangan
  • Kacang tanah
  • Susu

Bagaimanakah Alahan Makanan Pada Kanak-kanak Didiagnosis?

Doktor akan bertanya tentang perkara berikut jika anak anda mungkin mengalami alahan makanan.

  • Tempoh masa antara pengambilan makanan tertentu.
  • Gejala yang ditunjukkan pada anak anda.
  • Sama ada ahli keluarga mengalami alahan, asma atau ekzema.

Bagaimanakah Alahan Makanan Pada Kanak-kanak Dirawat?

Tiada ubat dapat mencegah alahan makanan. Tindakan terbaik adalah mengelakkan makanan yang menyebabkan gejala.

Selepas doktor anak anda menentukan bahawa mereka alah kepada makanan tertentu, adalah penting untuk anak anda mengelakkan makanan tersebut dan mana-mana makanan yang lain dalam kumpulan makanan yang sama.

Penting juga untuk memberikan nutrien dan mineral kepada anak-anak anda untuk menyokong diet mereka jika alahan menyebabkan mereka tidak mudah mendapat diet yang seimbang. 

Apakah Cara Untuk Mengurangkan Risiko Alahan Makanan Pada Kanak-kanak?

  • Susukan anak anda sekurang-kurangnya hingga 6 bulan.
  • Amalkan pemakanan yang seimbang dan berkhasiat semasa hamil.
  • Elakkan makanan yang digoreng kerana minyak yang sama boleh digunakan untuk menggoreng pelbagai makanan.
  • Pantau semasa memperkenalkan makanan baru kepada kanak-kanak.
  • Tawarkan makanan dengan hanya satu bahan dan tanpa garam atau gula. Untuk memantau jika bayi anda mengalami tindak balas seperti cirit-birit, ruam atau muntah, tunggu tiga hingga lima hari antara setiap makanan baru.

Kira-kira 80% orang yang mempunyai alahan terhadap gandum, susu dan telur mengatasinya pada usia 16 tahun. Kira-kira 20% hingga 25% kanak-kanak yang mengalami alahan kacang tidak lagi alah seiring usia dewasa dan kira-kira 80% daripada mereka tidak lagi alah pada usia 8 tahun. Kepekaan terhadap kekacang, ikan dan kerang-kerangan mungkin lebih sukar untuk hilang alahan tersebut dan perlu menghadapinya sepanjang hayat.

Bagaimana Cara Untuk Mengurus Alahan Makanan Pada Kanak-kanak?

  • Elakkan makanan: Semasa tahun pertama kehidupan anak anda, elakkan ikan, gandum, telur, kacang tanah dan susu lembu.
  • Faham label makanan: Sentiasa baca dan fahami label makanan dan hubungi pengilang jika anda tidak pasti tentang sesuatu ramuan.
  • Berhati-hati semasa makan di luar: Makan di luar boleh menjadi sukar untuk anak anda jika mereka mempunyai satu atau lebih alahan makanan. Namun begitu, makan di luar boleh menjadi pengalaman yang sihat dan menyeronokkan. Namun, anda memerlukan sedikit perancangan dan ketekunan di pihak anda.
  • Sediakan pelan tindakan: Penting juga untuk mempunyai pelan tindakan alergen iaitu dokumen yang mengesyorkan cara rawatan sekiranya berlaku tindak balas alahan apabila berurusan dengan orang yang mempunyai alahan.
  • Ketahui cara menggunakan EpiPen: Suntikan epinefrin ialah rawatan untuk tindak balas alahan yang teruk dan serangan asma secara tiba-tiba. EpiPen berfungsi untuk mengurangkan kesan tindak balas alahan. Dalam kebanyakan kes, anda akan menerima suntikan ini daripada doktor di klinik atau hospital.
  • Maklumkan kepada penjaga dan guru tentang alahan: Pada masa pendaftaran, beritahu pihak sekolah atau penyedia penjagaan kanak-kanak bahawa anak anda mempunyai alahan makanan.
  • Ajar anak anda tentang makanan yang perlu dielakkan: Jadi contoh apabila cuba mengajar anak anda tabiat pemakanan yang sihat. Pilih snek yang berkhasiat dan jangan melangkau waktu makan atau gantikan waktu makan dengan snek.

Atur Janji Temu di Hospital Pantai

Pasukan pakar yang berdedikasi dan pakar di Hospital Pantai sedia untuk rundingan bagi memberikan penjagaan dan bantuan terbaik kepada pesakit melalui pemeriksaan, diagnosis dan rawatan.

Jika anda tidak pasti sama ada anak anda mempunyai alahan makanan, hubungi kami untuk mengatur janji temu dengan Pakar Pediatrik untuk rundingan di Hospital Pantai berdekatan dengan anda.

Jika anak anda mengalami reaksi alahan yang teruk, hubungi ambulans dengan segera atau terus menuju Jabatan Kemalangan dan Kecemasan Hospital Pantai (A&E) yang terdekat.

Hospital Pantai telah diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmennya terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Artikel Dicadangkan