heatstroke - desktop heatstroke - mobile
Kesihatan Bermusim
Penjagaan Pencegahan

Cuaca panas di Malaysia: Memahami risiko strok haba dan cara mencegahnya

20 April 2023 4 mins read

Topics
Strok haba boleh diramal dan boleh dicegah. Ambil langkah untuk mengatasi dan mencegah strok haba semasa musim cuaca panas.

Menurut Jabatan Meterologi Malaysia (MetMalaysia), dilaporkan bahawa Malaysia sedang melalui suhu terik sejak akhir-akhir ini. Oleh itu, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk musim cuaca panas yang mungkin berterusan hingga Julai.

Walaupun cuaca panas mungkin kelihatan tidak membimbangkan, meningkatkan penggunaan penghawa dingin dan minum banyak air mungkin tidak mencukupi.

Jika kita tidak sedar tentang implikasi kesihatan yang serius yang berkaitan dengan pendedahan cuaca panas, mungkin terdapat akibat yang teruk.

Dalam artikel ini, kami akan mendalami topik cuaca panas dan meneroka langkah pencegahan untuk mencegah strok haba. Selain itu, kami akan menolak beberapa mitos yang mungkin tersebar di Internet.

Apakah implikasi cuaca panas melampau?

Individu yang tidak menyesuaikan diri dengan cuaca panas berisiko lebih tinggi untuk mengalami keletihan haba atau strok haba. Ini disebabkan oleh pergelutan tubuh untuk menyesuaikan diri dengan perubahan suhu yang mendadak.

Apakah tanda dan simptom strok haba?

Berikut adalah tanda-tanda dan simptom strok haba:

 • Suhu badan 40oC atau lebih tinggi
 • Kekeliruan, pertuturan yang tidak jelas, status mental yang berubah
 • Kulit terasa panas dan kering apabila disentuh, kulit memerah
 • Berpeluh dengan banyak
 • Loya dan muntah
 • Pernafasan yang laju
 • Sakit kepala

Apakah faktor risiko mengalami strok haba?

Beberapa faktor boleh meningkatkan risiko strok haba, walaupun sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini. Faktor risiko ini termasuk:

 1. Umur

  Kanak-kanak dan orang tua berumur 65 tahun ke atas berisiko lebih tinggi untuk mengalami strok haba. Pada kanak-kanak kecil, sistem saraf pusat mereka belum berkembang sepenuhnya, manakala orang dewasa yang berumur lebih daripada 65 tahun mungkin mengalami kemerosotan fungsi sistem saraf pusat. Kedua-dua kumpulan umur juga mungkin mengalami kesukaran untuk kekal terhidrat lalu meningkatkan risiko strok haba.

 2. Aktiviti fizikal dalam cuaca panas

  Senaman yang berlebihan atau penyertaan dalam sukan seperti bola sepak atau larian jarak jauh dalam cuaca panas boleh menyebabkan strok haba. Hadkan aktiviti anda sekurang-kurangnya beberapa hari untuk mengelakkan pendedahan secara mengejut kepada cuaca panas.

 3. Masalah kesihatan asas

  Masalah kesihatan kronik tertentu seperti penyakit jantung atau paru-paru boleh meningkatkan risiko strok haba. Sama juga dengan obesiti, gaya hidup yang tidak aktif dan sejarah strok haba.

Bagaimana untuk mengelakkan strok haba?

Strok haba boleh diramal dan boleh dicegah. Ambil langkah ini untuk mengelakkan strok haba semasa cuaca panas.

 1. Kekal terhidrat: Minum banyak cecair supaya badan anda boleh berpeluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal.
 2. Pakai pakaian yang berwarna lebih terang, ringan, longgar: Ini akan membantu badan anda menyejukkan badan dengan betul semasa cuaca panas.
 3. Elakkan aktiviti lasak pada waktu paling panas: Adalah lebih baik jika anda boleh menjadualkan aktiviti fizikal pada waktu yang lebih sejuk seperti awal pagi atau awal petang. Jika anda tidak dapat mengelakkan aktiviti berat dalam cuaca panas, ingatlah untuk minum banyak air dan berehat di tempat yang lebih sejuk.
 4. Orang yang berisiko lebih tinggi harus lebih sedar: Jika anda menjaga kanak-kanak kecil atau orang yang lebih tua, bantu mereka untuk menjauhkan diri daripada persekitaran yang panas. Bertindak dengan cepat jika anda melihat simptom terlalu panas yang boleh menyebabkan strok haba.
 5. Gunakan pelindung matahari: Sapukan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 15 atau lebih apabila anda berada di luar rumah. Sapukan semula pelindung matahari dengan lebih kerap seperti setiap dua jam jika anda berenang atau berpeluh untuk mengelakkan selaran matahari. Selaran matahari menjejaskan keupayaan badan anda untuk menyejukkan dirinya.
 6. Jangan tinggalkan sesiapa di dalam kenderaan yang diletakkan: Tidak selamat untuk menunggu di dalam kereta apabila diletakkan di bawah sinar matahari dalam cuaca panas. Tahukah anda suhu di dalam kereta anda boleh meningkat lebih daripada 11oC dalam masa 10 minit sahaja apabila berada di bawah sinar matahari?

Membongkar mitos Internet

Sebahagian daripada kita mungkin pernah mendengar beberapa mitos yang tersebar di Internet seperti berikut:

 • Elakkan daripada minum air yang sangat sejuk semasa panas terutamanya apabila suhu mencapai 40°C. Ini kerana saluran darah kecil mungkin pecah atau pecah.
 • Mandi air sejuk serta-merta semasa berpeluh boleh menyebabkan pengsan secara tiba-tiba dan pengsan. Adalah disyorkan untuk menunggu 30 minit sebelum mandi atau menyejukkan badan.
 • Minum air suam atau panas sebenarnya lebih baik daripada minum air yang sangat sejuk semasa hari yang sangat panas apabila anda berada di luar rumah.

Dakwaan di atas adalah berdasarkan pendapat peribadi yang dipetik daripada sumber atau rujukan yang tidak boleh dipercayai. Tiada kajian yang betul atau asas saintifik.

Buat janji temu di Hospital Pantai

Jika anda menghadapi situasi yang memerlukan rawatan perubatan, sila dapatkan rawatan perubatan segera di jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) di Hospital Pantai terdekat anda.

Hospital Pantai telah diakreditasi oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmen terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Rujukan

 1. Heat Wave Status. Available at https://www.met.gov.my/en/iklim/status-cuaca-panas/ [Accessed on 13 April 2023]
 2. Extreme Heat. Available at https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/index.html [Accessed on 13 April 2023]
 3. Heatwave: how to cope in hot weather. Available at https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/ [Accessed on 13 April 2023]
 4. Heat Stress – Heat Related Illness. Available at https://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/heatrelillness.html [Accessed on 13 April 2023]