heatstroke - desktop heatstroke - mobile
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Bermusim

Cuaca Panas di Malaysia: Langkah Mencegah Kelesuan Haba dan Strok Haba

07 Mac 2024 · 4 mins read

Topics

Ambil langkah untuk mencegah kelesuan haba dan strok haba semasa musim cuaca panas (gelombang haba) di Malaysia.

Apakah Gelombang Haba di Malaysia?

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) melaporkan musim panas dan kemarau di Malaysia bermula lebih awal berbanding dua tahun lepas berikutan fenomena El Nino yang berterusan.

Oleh itu, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga kerana notis suhu tinggi telah dilaporkan di kebanyakan negeri di seluruh Malaysia.

MetMalaysia melaporkan tahap gelombang haba berdasarkan petunjuk dalam jadual di bawah:

Tahap

Kategori

Julat suhu maksimum harian

Biasa

Biasa

Kurang daripada 35oC

Tahap 1

Berjaga-jaga

35oC hingga 37oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Tahap 2

Gelombang haba

Melebihi 37oC hingga 40oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Tahap 3

Gelombang haba ekstrem

Melebihi 40oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Sumber: MetMalaysia

Dalam artikel ini, kami akan mendalami topik cuaca panas dan meneroka langkah pencegahan untuk kelesuan haba dan strok haba. Strok haba adalah penyakit berkaitan haba yang paling teruk dan dianggap sebagai kecemasan perubatan.

Selain itu, kami akan menolak beberapa mitos yang mungkin tersebar di Internet.

Apakah Implikasi Cuaca Panas Ekstrem Terhadap Kesihatan?

Suhu tinggi boleh meningkatkan risiko yang ketara terhadap kesihatan. Populasi yang berisiko tinggi seperti warga emas, kanak-kanak kecil dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan tidak dapat menyesuaikan diri dengan cuaca panas.

Oleh itu, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami penyakit berkaitan haba seperti kelesuan haba dan strok haba.

Apakah Tanda dan Simptom Kelesuan Haba dan Strok Haba?

Penyakit berkaitan haba berlaku akibat pendedahan kepada jumlah haba dan kelembapan yang tidak normal atau berpanjangan tanpa mendapat bantuan kelegaan atau pengambilan cecair yang mencukupi. Penyakit berkaitan haba biasanya bermula dengan kekejangan haba, diikuti oleh kelesuan haba, Jika tiada rawatan diberikan, ia boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut.

Strok haba adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. Apabila suhu teras badan meningkat ke paras tinggi yang berbahaya dan mekanisme penyejukan semula jadi seperti berpeluh gagal mengawal suhu tersebut, strok haba akan berlaku. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada organ penting malah boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Kelesuan Haba Strok Haba
 • Kekejangan otot
 • Sakit kepala
 • Loya, muntah
 • Pening
 • Berpeluh dengan banyak
 • Kulit sejuk, pucat, lembap
 • Nadi lemah yang cepat
 • Suhu badan 40oC atau lebih tinggi
 • Sakit kepala
 • Loya dan muntah
 • Pening
 • Hilang kesedaran
 • Kulit terasa panas dan kering apabila disentuh, kulit memerah
 • Nadi yang cepat dan kuat

Apakah Faktor Risiko Mengalami Kelesuan Haba?

Beberapa faktor boleh meningkatkan risiko kelesuan haba, walaupun sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini. Faktor risiko ini termasuk:

 1. Umur

  Bayi, kanak-kanak dan warga emas berisiko lebih tinggi untuk mengalami penyakit berkaitan haba kerana keupayaan mereka untuk mengawal suhu badan berkurangan.

 2. Aktiviti fizikal dalam cuaca panas

  Senaman yang berlebihan dalam cuaca panas boleh meningkatkan risiko mengalami kelesuan haba kerana suhu tinggi boleh meningkatkan suhu teras badan.

 3. Masalah kesihatan sedia ada

  Masalah kesihatan kronik tertentu seperti penyakit jantung atau paru-paru boleh meningkatkan risiko kelesuan haba. Begitu juga bagi mereka yang mengalami obesiti, gaya hidup yang tidak aktif dan mempunyai sejarah kelesuan haba.

Bagaimana Untuk Mencegah Kelesuan Haba dan Strok Haba?

Kelesuan haba dan strok haba boleh diramal dan dicegah. Ambil langkah-langkah berikut untuk mengelakkan penyakit berkaitan haba daripada berlaku semasa cuaca kering dan panas di Malaysia.

 1. Kekal terhidrat: Minum banyak cecair supaya badan anda boleh berpeluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal.
 2. Pakai pakaian yang berwarna lebih terang, ringan, longgar: Ini akan membantu badan anda menyejukkan badan dengan betul semasa cuaca panas.
 3. Elakkan aktiviti lasak pada waktu paling panas: Adalah lebih baik jika anda boleh menjadualkan aktiviti fizikal pada waktu yang lebih sejuk seperti awal pagi atau awal petang. Jika anda tidak dapat mengelakkan aktiviti berat dalam cuaca panas, ingatlah untuk minum banyak air dan berehat di tempat yang lebih sejuk.
 4. Orang yang berisiko lebih tinggi harus lebih sedar: Jika anda menjaga kanak-kanak kecil atau orang yang lebih tua, bantu mereka untuk menjauhkan diri daripada persekitaran yang panas. Bertindak dengan cepat jika anda melihat simptom terlalu panas yang boleh menyebabkan strok haba.
 5. Gunakan pelindung matahari: Sapukan pelindung matahari spektrum luas dengan sekurang-kurangnya SPF 30 atau lebih apabila anda berada di luar rumah. Sapukan semula pelindung matahari dengan lebih kerap seperti setiap dua jam jika anda berenang atau berpeluh untuk mengelakkan selaran matahari.
 6. Jangan tinggalkan sesiapa di dalam kenderaan yang diletakkan: Tidak selamat untuk menunggu di dalam kereta apabila diletakkan di bawah sinar matahari dalam cuaca panas.

Membongkar Mitos Internet

Adalah penting untuk menilai maklumat secara kritis, terutamanya apabila ia berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan. Mari kita bincangkan mitos berikut:

 1. Mitos: Elakkan minuman berais.

  Fakta: Tiada bukti yang menunjukkan bahawa meminum minuman berais semasa cuaca panas menyebabkan saluran darah pecah.

 2. Mitos: Mandi air sejuk serta-merta semasa berpeluh boleh menyebabkan seseorang itu pengsan secara tiba-tiba.

  Fakta: Tiada bukti yang menyokong dakwaan bahawa kejadian seperti ini akan berlaku.

 3. Mitos: Minum air suam atau panas lebih baik semasa hari panas.

  Fakta: Tiada bukti saintifik yang menyokong dakwaan bahawa minum air suam atau panas adalah lebih baik daripada air sejuk semasa hari panas.

Adalah penting untuk merujuk kepada sumber yang boleh dipercayai yang disokong oleh bukti saintifik mengenai maklumat berkaitan kesihatan. Pendapat peribadi atau anekdot tanpa asas saintifik yang betul boleh mengelirukan dan merbahaya. Jika ada sebarang keraguan, rundinglah dengan organisasi atau profesional kesihatan yang bereputasi.

Buat Janji Temu di Hospital Pantai

Apabila suhu meningkat, risiko penyakit berkaitan haba seperti strok haba turut meningkat. Kenali simptom penyakit berkaitan haba, termasuk kelesuan haba dan strok haba. Ambil tindakan segera jika anda atau orang lain menunjukkan tanda-tanda kesusahan, seperti pening, loya, atau mengalami degupan jantung yang cepat. Pastikan anda sentiasa sedia maklum dengan informasi yang tepat dan terkini.

Jika anda memerlukan rawatan perubatan, sila pergi ke jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) di Hospital Pantai terdekat anda.

Hospital Pantai telah diakreditasi oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmen terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Senarai Rujukan

 1. Heat Wave Status. Available at https://www.met.gov.my/en/iklim/status-cuaca-panas/ [Accessed on 1 March 2024]
 2. Extreme Heat. Available at https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/index.html [Accessed on 1 March 2024]
 3. Heat and Health. Available at https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health [Accessed on 1 March 2024]
 4. Heat Stroke and Your Health. Available at https://spm.um.edu.my/2023/05/11/heat-stroke-and-your-health/ [Accessed on 1 March 2024]
 5. Heatwave: how to cope in hot weather. Available at https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/ [Accessed on 1 March 2024]
 6. Heat Stress – Heat Related Illness. Available at https://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/heatrelillness.html [Accessed on 1 March 2024]

Artikel Dicadangkan