Koronavirus

COVID-19: Simptom-simptom, Pencegahan & Vaksin

Kekal termaklum dan ketahui fakta tentang punca, gejala, diagnosis, pencegahan dan vaksin COVID-19. Ketahui tentang penjagaan dan sokongan Hospital Pantai semasa wabak ini termasuk perkhidmatan saringan pandu lalu COVID-19, teleperubatan eKesihatan serta pelan keselamatan dan kesediaan. Di Hospital Pantai, kesihatan dan keselamatan anda adalah prioriti kami.

COVID-19: Penjagaan dan Sokongan

Pantai Vaccine
Dapatkan maklumat lanjut tentang vaksin Covid-19 dan jawapan kepada soalan-soalan yang kerap ditanya.

Vaksin COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
Pantai Drive-Thru Screening
Senarai hospital bagi perkhidmatan saringan COVID-19 secara pandu lalu & FAQ

Pandu Lalu COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
Pantai Safety Measure
Pelan Persediaan dan Keselamatan yang menyeluruh untuk memastikan pesakit dan pekerja dilindungi dengan baik.

Langkah Keselamatan

Ketahui Lebih Lanjut
Pantai eHealth
Platform dalam talian yang mudah dan selamat digunakan untuk menghubungkan anda dengan doktor pakar pilihan anda dari rumah.

Perundingan Maya
eKesihatan

Ketahui Lebih Lanjut
Pantai PPV
Berikut ialah panduan tentang perkara yang perlu anda lakukan sebelum, semasa dan selepas vaksinasi COVID-19 anda.

Pusat Pemberian Vaksin
COVID-19 (PPV)

Ketahui Lebih Lanjut
How to Wear and Remove A Surgical Mask Correctly
Memahami ujian antibodi.

Ujian Antibodi
Peneutral COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang COVID-19

Dapatkan fakta-fakta dan simptom-simptom bagi COVID-19, ketahui cara untuk mengurangkan risiko jangkitan dan langkah-langkah yang perlu diambil jika anda mengalami sebarang simptom COVID-19, muat turun panduan jaga diri dan banyak lagi. Adalah penting untuk mempelajari cara melindungi kesihatan anda sendiri dan kesihatan ahli keluarga anda semasa wabak ini.

1. Mengenai COVID-19

Koronavirus merangkumi beberapa jenis. Koronavirus adalah sejenis virus yang biasanya menjejaskan salur pernafasan mamalia, termasuk manusia. Ia dikaitkan dengan selesema, pneumonia, dan sindrom pernafasan akut teruk (SARS) yang boleh menjejaskan usus juga.

Pelbagai jenis coronavirus manusia berbeza mengikut keparahan penyakit yang ditimbulkan dan sejauh mana ia boleh merebak.

Jenis yang jarang berlaku tetapi berbahaya termasuk MERS-CoV, yang menyebabkan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS), dan sindrom pernafasan akut teruk (SARS-CoV), coronavirus yang bertanggungjawab untuk SARS.

Pada Disember 2019, koronavirus baharu, iaitu COVID-19 (sebelum ini dipanggil ‘2019-nCoV’) telah meletuskan wabak penyakit pernafasan. Virus tersebut mula-mula telah dikesan di Bandar Wuhan, Daerah Hubei, China. Pada awalnya, ramai pesakit di kawasan wabak dilaporkan mempunyai kaitan dengan makanan laut dan pasar haiwan yang besar, mencadangkan penyebaran haiwan ke manusia. Namun, semakin ramai pesakit dilaporkan sebagai tidak terdedah kepada pasar haiwan, yang menandakan jangkitan disebarkan dari manusia-ke-manusia.

Sehingga Februari 2022, COVID-19 telah bertanggungjawab terhadap lebih 425 juta jangkitan di seluruh dunia, menyebabkan lebih 5.9 juta kematian.

2. Varian COVID-19 & ujian COVID-19 tersedia
variants test img

Sejak akhir 2019, dunia telah memerangi ancaman COVID-19. Penyebaran virus dan kemunculan varian baharu dijangka.

Di Malaysia, terdapat kira-kira 3.37 juta kes COVID-19, dengan 32,634 kematian disahkan dari 3 Januari 2020 hingga 27 Februari 2022.

Perkara yang anda perlu ketahui tentang varian
COVID-19Sisipkan teg (Alt+2) Semasa virus itu terus merebak, ia turut bermutasi, mencipta varian baharu. Sesetengah varian muncul dan hilang sementara yang lain berterusan. Varian baharu akan terus muncul. Apabila varian baharu muncul, sifat virus, seperti betapa mudahnya ia merebak, keterukan penyakit yang berkaitan atau prestasi vaksin juga berubah.

Sejak akhir 2020, WHO dan penyelidik telah memantau semua varian. Varian tertentu boleh diklasifikasikan sebagai varian dalam pemantauan (VUM), varian minat (VOI), varian kebimbangan (VOC) dan varian akibat tinggi. Klasifikasi ini adalah berdasarkan betapa mudahnya varian merebak, betapa teruknya simptom, cara varian itu bertindak balas terhadap rawatan dan sejauh mana vaksin melindungi daripada varian tersebut.

Varian kebimbangan (VOC) yang ditetapkan pada masa ini oleh WHO:

Label WHO

Sampel yang didokumenkan terawal

Tarikh perlantikan

Alfa

United Kingdom, September 2020

18 Disember 2020

Beta

Afrika Selatan, Mei 2020

18 Disember 2020

Gamma

Brazil, November 2020

11 Januari 2021

Delta

India, Oktober 2020

VOI: 4 April 2021
VOC: 11 Mei 2021

Omicron

Berbilang negara, November 2021

VUM: 24 November 2021
VOC: 26 November 2021

WHO telah mengklasifikasikan Delta sebagai VOC kerana ia telah dikaitkan dengan kebolehtransmisian yang lebih besar atau perubahan yang memudaratkan dalam epidemiologi COVID-19. Varian Delta sangat menular; ia sekurang-kurangnya dua kali lebih boleh dihantar. Virus ini mempunyai jangkitan antara 5 dan 8, berbanding 2.5 dan 3 untuk virus biasa.

Pengudaraan yang kurang baik dan ruang dalaman yang sesak adalah keadaan di mana virus boleh merebak dengan cepat. Individu yang divaksin sepenuhnya yang dijangkiti Delta mungkin masih menyebarkan virus itu. Walau bagaimanapun, mereka nampaknya mempunyai tempoh kejangkitan yang lebih pendek kerana kadar jangkitan mungkin dikurangkan.

Apa yang kita tahu tentang Omicron?
WHO telah menamakan varian B.1.1.529 sebagai Omicron dan menetapkannya sebagai VOC pada 26 November 2021. Varian ini mempunyai bilangan mutasi yang tinggi antara 26 dan 32 dalam protein spikenya. Sejak pengesanan pertama di Afrika Selatan pada 24 November 2021, varian ini telah merebak ke berpuluh-puluh negara di seluruh dunia, termasuk kes pertama di Malaysia pada 3 Disember 2021. Masih tidak diketahui sama ada varian ini merebak dengan lebih mudah dari seorang ke seorang berbanding varian lain, termasuk Delta. Lebih banyak data diperlukan untuk mengetahui sama ada jangkitan dengan varian Omicron dikaitkan dengan penyakit yang lebih teruk.

Apa yang patut kita buat?
Mematuhi SOP dan mendapatkan vaksin terhadap COVID-19 ialah dua cara berkesan untuk mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19 atau mencegah komplikasi jangka panjang jika dijangkiti virus. Pada ketika ini, lengkapkan vaksinasi utama anda dan dos penggalak kerana imunisasi kekal sebagai cara terbaik untuk mengurangkan risiko penyakit teruk, kemasukan ke hospital dan kematian akibat COVID-19.

Jika anda mengenali seseorang yang disahkan menghidap COVID-19 dan anda pernah berhubung rapat dengan mereka, anda juga harus menjalani ujian. Hubungan tertutup kes yang disahkan adalah seperti di bawah:

 • Orang yang tinggal dalam rumah yang sama; rakan sekerja bekerja bersama dalam ruang kerja yang sama; rakan sekelas dalam persekitaran bilik darjah yang sama dengan kes positif COVID-19
 • Bersentuhan secara bersemuka dengan kes positif COVID-19 selama lebih daripada 15 minit, jarak kurang daripada 1 meter dan di kawasan tertutup
 • Berada di dalam bilik berhawa dingin selama lebih daripada 2 jam dengan kes positif COVID-19 walaupun tiada hubungan bersemuka
 • Mengembara dengan kenderaan yang sama (selain 1 atau 2 tempat duduk) dengan kes positif COVID-19 selama lebih daripada 15 minit

Jenis ujian COVID-19

Pandemik di seluruh dunia memerlukan amalan kebersihan asas, penggunaan topeng muka yang betul, kerap mencuci tangan, penjarakan fizikal, dan meningkatkan keperluan untuk ujian COVID-19 yang mudah diakses di Malaysia.

Ujian COVID-19 di Malaysia adalah penting dalam mencegah penularan wabak itu. Ia juga boleh membantu pesakit mendapatkan rawatan segera.

Pada masa ini terdapat dua jenis ujian COVID-19 yang digunakan oleh pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia untuk mengesan virus tersebut. Dua ujian itu ialah:

 1. Ujian molekul: Ujian tindak balas rantai polimerase transkripsi terbalik (RT-PCR) untuk mengesan bahan genetik virus.
 2. Ujian antigen: Ujian kit ujian pantas (RTK-Ag) untuk mengesan protein tertentu pada permukaan virus.

Untuk membantu anda memahami fungsi setiap ujian, berikut ialah perbandingan berguna bagi ujian yang tersedia pada masa ini:

Jenis-jenis COVID-19

Ujian-ujian Molekul (RT-PCR)

Ujian-ujian Antigen (RTK-Ag)

Juga dikenali sebagai

Ujian diagnostik, ujian virus, ujian molekul, ujian asid nukleik, ujian amplifikasi (NAAT), ujian RT-PCR

Ujian Diagnostik Pantas, biasanya tersedia sebagai kit ujian kendiri (kerana pemulihan selalunya lebih cepat daripada ujian RNA)

Bagaimanakah ujian dijalankan

Biasanya dijalankan oleh profesional penjagaan kesihatan

• Tersedia sebagai kit
ujian kendiri• Boleh juga dikendalikan oleh profesional penjagaan kesihatan

Bagaimana sampel diambil

Sapuan hidung atau tekak atau air liur

Sapuan hidung atau tekak atau air liur

Berapa lama masa yang diambil untuk mendapatkan hasil

Hari yang sama (beberapa lokasi) atau mungkin sehingga seminggu

Satu jam atau kurang

Adakah ujian lain diperlukan

Ujian ini sangat tepat, biasanya tidak memerlukan satu saat

Positif – sangat tepat
Negatif – mungkin perlu disahkan dengan ujian molekul

Apa yang ditunjukkan

Mendiagnosis jangkitan koronavirus aktif

Mendiagnosis jangkitan koronavirus aktif

Apa yang ia tidak boleh lakukan

Dalam tempoh 90 hari seseorang dijangkiti COVID-19 dan dirawat; ia tidak akan dapat menguji sama ada seseorang telah pulih atau tidak

Ia tidak akan dapat menolak jangkitan koronavirus aktif (ujian antigen lebih berkemungkinan terlepas jangkitan koronavirus aktif, berbanding ujian molekul)

Ujian Antibodi Meneutralkan COVID-19

Ujian Antibodi Meneutralkan COVID-19 mengesan dan mengukur tahap antibodi dalam badan anda selepas selesai vaksin COVID-19 atau jangkitan COVID-19 sebelumnya.

Ujian ini dijalankan dua minggu selepas vaksinasi untuk memeriksa sama ada badan anda bertindak balas terhadap vaksinasi dan berapa banyak antibodi ini meneutralkan antibodi. Ia juga membantu menilai potensi imuniti persatuan antibodi. Ujian ini juga boleh mengenal pasti individu yang pernah terdedah kepada jangkitan COVID-19.

Pilihan ujian di Hospital Pantai

Sebagai sebahagian daripada komitmen kami untuk berkhidmat dengan lebih baik kepada masyarakat, Hospital Pantai menyediakan Perkhidmatan Saringan Pandu Lalu COVID-19 untuk memastikan keselamatan dan kemudahan anda. Ujian swab akan dilakukan melalui tingkap kenderaan anda.

Ujian PCR adalah lebih peka untuk mengesan COVID-19 berbanding Ujian Pantas. Teknik PCR mempunyai kadar ketepatan 99%, sedangkan banyak Ujian Rapid di pasaran mempunyai ketepatan kurang daripada 80%, ada yang serendah 60%.

Tempah temujanji anda dengan kami untuk mendapatkan ujian PCR anda melalui perkhidmatan pandu lalu di Hospital Pantai. Anda juga boleh menghubungi kami untuk Ujian Antibodi Meneutralkan COVID-19 dua minggu selepas selesai vaksinasi dos kedua.

Sumber:

 1. COVIDNOW di Malaysia. Diakses pada 10 Februari 2022 daripadahttps://covidnow.moh.gov.my/
 2. Situasi Terkini COVID-19 di Malaysia. Diakses pada 10 Februari 2022 daripadahttps://covid-19.moh.gov.my/terkini
 3. Pertubuhan Kesihatan Sedunia: Malaysia. Diakses pada 10 Februari 2022 daripadahttps://covid19.who.int/region/wpro/country/my
 4. Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Varian. Diakses pada 10 Februari 2022 daripadahttps://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/about-variants.html
 5. Menjejaki Varian SARS-CoV-2. Diakses pada 10 Februari 2022 daripadahttps://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/
3. Perkara yang perlu dilakukan jika anda adalah kenalan rapat atau positif COVID-19

Apakah kontak rapat?

 1. Ruang kongsi
  • Orang yang tinggal dalam rumah yang sama dengan kes positif COVID-19
  • Rakan sekerja bekerja bersama di ruang kerja yang sama dengan kes positif COVID-19
  • Rakan sekelas dalam persekitaran bilik darjah yang sama dengan kes positif COVID-19
 2. Berdekatan:
  • Bersentuhan secara bersemuka dengan kes positif COVID-19 selama lebih daripada 15 minit, jarak kurang daripada 1 meter dan di kawasan tertutup
 3. Pendedahan lama:
  • Berada di dalam bilik berhawa dingin selama lebih daripada 2 jam dengan kes positif COVID-19 walaupun tiada hubungan bersemuka
 4. Melancong bersama:
  • Mengembara dengan kenderaan yang sama (selain 1 atau 2 tempat duduk) dengan kes positif COVID-19 selama lebih daripada 15 minit

Apakah yang perlu dilakukan jika anda adalah kenalan rapat dengan kes COVID-19 yang positif?

Status Vaksinasi

Tanpa simptom/ Simptomatik

Tempoh kuarantin

Keperluan Ujian

Dirangsang

Tanpa simptom

Tiada kuarantin

 • Ujian kendiri RTK (Ag) pada Hari ke-1& Hari ke-3

Simptomatik

5 hari

 • Ujian kendiri RTK (Ag) pada Hari ke-5
 • Keluarkan pada Hari ke-5 jika negatif

Divaksin Sepenuhnya

Tanpa simptom/ Simptomatik

5 hari

 • Ujian kendiri RTK (Ag) pada Hari ke-5
 • Keluarkan pada Hari ke-5 jika negatif

Separa Divaksin atau Tidak Divaksinasi

Tanpa simptom/ Simptomatik

7 hari

 • Ujian kendiri RTK (Ag) pada Hari ke -7
 • Keluarkan pada Hari ke-7 jika negatif
 • Jika anda diuji positif, anggap anda positif COVID-19; Ujian PCR tidak wajib
 • Ikuti SOP kuarantin untuk kes positif COVID-19
 • Semasa kuarantin, jika anda mengalami simptom atau semakin teruk, dapatkan rawatan perubatan dengan segera
 • Individu kontak rapat yang divaksin sepenuhnya yang telah dijangkiti COVID-19 dalam tempoh 60 hari yang lalu tidak perlu menjalani kuarantin

Apa yang perlu dilakukan jika anda positif COVID-19?

Anda perlu mengemas kini status dan butiran kenalan rapat anda dalam aplikasi MySejahtera dengan segera.

Bawah 60 tahun tanpa komorbiditi / Kategori 1 (tiada simptom) / Kategori 2A (simptom ringan)

Berumur 60 tahun ke atas dengan komorbiditi / Kategori 2B dan ke atas (simptom sederhana hingga teruk) / Simptom yang semakin teruk

 • Mengasingkan diri di rumah dengan Perintah Pengawasan Rumah digital (HSO)
 • Pantau sendiri dan kemas kini Alat Penilaian Kesihatan pada aplikasi MySejahtera setiap hari

Tempoh kuarantin

Divaksin sepenuhnya + tiada simptom = 7 hari Tidak divaksin atau sebahagiannya divaksin + dengan simptom = 10 hari

Semasa kuarantin, jika gejala anda bertambah teruk, dapatkan rawatan perubatan dengan segera.

 • Setelah selesai kuarantin di rumah, anda boleh keluar dari kuarantin
4. Kategori COVID-19 (dikemaskini) & simptom

Bagi jangkitan COVID-19 yang disahkan, penyakit yang dilaporkan terdiri daripada orang yang mempunyai sedikit atau tiada simptom kepada orang yang sakit teruk. Simptom-simptom boleh muncul 2-14 hari selepas terdedah:

Kategori 1: Tanpa simptom

(BARU) Kategori 2A: Simptom kecil

 • Sakit tekak/selsema
 • Batuk
 • Hilang deria rasa (tetapi masih mempunyai selera makan)
 • Hilang deria bau
 • Tak demam
 • Tiada kesukaran bernafas
 • Cirit-birit dua kali dalam 24 jam
 • Loya muntah
 • Keletihan (tetapi masih boleh melakukan aktiviti harian)
 • Sakit otot & sakit (tetapi masih boleh melakukan aktiviti harian)

(BARU) Kategori 2B: Simptom sederhana

 • Demam / mula demam lebih daripada dua hari
 • Sesak nafas apabila melakukan aktiviti fizikal
 • Sakit dada
 • Hilang selera makan
 • Keletihan semasa melakukan aktiviti harian atau selepas bangun tidur
 • Memerlukan bantuan berjalan
 • Meningkatkan keterukan gejala (cth., batuk berterusan, loya, cirit-birit, dsb.)
 • Tahap kesedaran menurun
 • Pengurangan secara beransur-ansur dalam pengeluaran air kencing selama 24 jam

Kategori 3: Beberapa masalah pernafasan
Kategori 4: Memerlukan sokongan oksigen
Kategori 5: Memerlukan intubasi / ventilator

5. Pemulihan COVID-19 di rumah

Kontak rapat kes positif COVID-19 dibenarkan kuarantin di rumah (Perintah Pengawasan Rumah) jika anda:

 • Di bawah 60 tahun
 • Mempunyai simptom ringan atau tiada (Kategori 1 dan 2A)
 • Individu berisiko rendah (bebas daripada komorbiditi dan faktor lain yang berkemungkinan memburukkan lagi kesan jangkitan COVID-19)

SOP untuk kuarantin di rumah

 • Ruang khusus untuk pengasingan: Sediakan bilik khusus untuk diasingkan, sebaik-baiknya dengan bilik mandi bersambung, terutamanya jika anda tinggal bersama orang lain. Pastikan pintu tertutup dan tingkap terbuka untuk pengudaraan. Jika bilik mandi dikongsi, ia hendaklah dibersihkan dan dinyahjangkit selepas setiap penggunaan.
 • Penjaga yang berdedikasi: Minta orang yang berdedikasi untuk membantu anda menyiapkan makanan anda dan keperluan lain.
 • Rehat & hidrat: Banyakkan berehat, minum banyak cecair, dan makan makanan berkhasiat untuk menguatkan kesihatan imun.
 • Kebersihan diri: Kerap basuh tangan dengan sabun dan air dan gunakan pembersih tangan. Pakai pelitup muka dan patuhi penjarakan fizikal jika anda perlu membuka pintu bilik anda untuk mendapatkan makanan, bungkusan atau pelupusan sampah. Elakkan berkongsi makanan dan peralatan dengan orang lain.
 • Pantau simptom: Pantau simptom anda dengan teliti dan laporkan status harian anda di MySejahtera. Gunakan termometer dan oksimeter untuk memantau suhu dan tahap oksigen anda. Hubungi CAC atau hospital dengan segera jika gejala bertambah teruk.

Apa yang perlu dielakkan semasa kuarantin di rumah

 • Minta pelawat datang: Elakkan menjemput atau membenarkan pelawat ke rumah anda.
 • Keluar: Tinggal di bilik anda dan elakkan keluar dari rumah kami untuk membeli makanan, ubat-ubatan, dll. Dapatkan penjaga berdedikasi anda untuk membantu anda dengan tugas yang diperlukan.
 • Ubat sendiri: Elakkan mengambil nasihat daripada media sosial, sentiasa hubungi profesional penjagaan kesihatan

SOP kuarantin di rumah juga relevan kepada mereka yang:

 • Menunggu untuk mengambil ujian COVID-19
 • Menunggu keputusan ujian COVID-19
 • Menunggu untuk dimasukkan ke hospital
 • Menunggu arahan lanjut daripada pihak kesihatan
 • Tidak sihat dan tinggal di ruang kongsi
6. Sindrom pasca COVID-19

Virus COVID-19 boleh diinkubasi dalam tubuh manusia dari 5 hingga 14 hari, tetapi kesan menghidap COVID-19 boleh membawa akibat jangka panjang yang tidak disedari kebanyakan orang. Jika simptom berlarutan melebihi jangka masa 4 hingga 12 minggu, ia dirujuk sebagai 'COVID panjang', 'COVID jangka panjang' atau 'sindrom pasca COVID'.

Tanda-tanda dan Simptom Biasa

Telinga, Hidung dan Tekak (ENT)

Simptom ENT sentiasa menjadi ciri khas virus COVID-19. Ini masih berlaku dan walaupun simptom cenderung menyerupai selesema biasa, keadaannya lebih ketara dan kronik dalam cara ia mempengaruhi individu. Mereka yang menderita boleh menjangkakan mengalami pelbagai gejala termasuk tinnitus (dering di telinga), sakit telinga, sakit tekak, kehilangan rasa dan/atau bau.

Respiratori

Masalah respiratori berkaitan virus COVID-19 adalah kejadian biasa pada pesakit. Ini sering mengakibatkan kesukaran bernafas dan selalunya ditambah dengan batuk yang berterusan yang tidak reda. Dalam kes yang teruk, penggunaan oksigen yang kerap mungkin diperlukan.

Kardiovaskular

Memandangkan faktor pernafasan mempunyai kesan terhadap sistem kardiovaskular, pesakit jangka panjang akan mengalami sesak dada, sakit dada dan berdebar-debar (rasa jantung berdebar-debar atau berdegup laju). Perkara ini selalunya lebih lazim pada pesakit yang mengalami penyakit sedia ada yang bersifat diabetes, pernafasan atau kardiovaskular.

Gastrousus

Walaupun loya dan cirit-birit adalah simptom biasa yang terdapat pada permulaan jangkitan COVID-19, ia mungkin berterusan dalam gabungan sakit perut yang ringan hingga teruk, kurang selera makan dan/atau mengakibatkan anoreksia.

Neurologi

Memandangkan simptom jangka panjang menjejaskan tubuh, simptom neurologi (yang dikaitkan dengan otak) juga mungkin berlaku. Keadaan ini mungkin ringan atau teruk dan termasuk gangguan kognitif (kabus otak, hilang tumpuan, hilang ingatan), sakit kepala, gangguan tidur, simptom neuropati periferi (hilang rasa di bahagian kaki), pening dan/atau kecelaruan.

Otot

Dikaitkan lagi dengan penyakit jangka panjang, pesakit mungkin mengalami simptom otot seperti sakit sendi, sakit otot, atau rasa lesu secara umum sepanjang tempoh penyakit, dan selepas pemulihan. Ini mungkin berlaku pada bahagian tertentu badan atau menjejaskan badan dengan cara yang lebih umum.

Dermatologi

COVID-19 jangka panjang boleh mengakibatkan masalah kulit kronik atau kekal seperti ruam kulit dan gatal-gatal. Mungkin juga terdapat bengkak pada jari tangan dan kaki yang lembut apabila disentuh dan kelihatan seperti lebam. Simptom lain yang tidak selesa termasuk luka pada bibir dan mulut. Kedua-dua keadaan terakhir ini sering sembuh dari semasa ke semasa sebaik sahaja pesakit pulih.

Mengurus Simptom Anda
Sekiranya anda mengalami 'COVID jarak jauh', pastikan anda makan dengan baik dan minum banyak air pada masa ini untuk membantu pemulihan anda. Paracetamol (sehingga 1000 mg setiap 6 jam), antihistamin (sehingga 3 kali sehari) dan sirap batuk (sehingga 3 kali sehari) adalah kaedah yang boleh merawat simptom untuk mengurangkan ketidakselesaan anda. Namun, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil sebarang ubat baharu.

7. Sindrom Radang Berbilang Sistem pada Kanak-kanak (MIS-C)

Dari Jun 2020 hingga Disember 2021, Kumpulan Kajian MIS-C Malaysia mendapati sebanyak 174 kes dikenal pasti di Malaysia dan 57% daripada jumlah kes adalah dalam kalangan kanak-kanak berumur 5-11 tahun.

Apakah Sindrom Radang Berbilang Sistem pada Kanak-kanak (MIS-C)?

MIS-C ialah komplikasi yang mengancam nyawa yang disebabkan oleh jangkitan COVID-19 pada kanak-kanak. Keadaan ini menyebabkan organ meradang, termasuk jantung, paru-paru, buah pinggang, otak, kulit, mata, dan organ gastrousus. Setakat ini, tujuh kematian telah direkodkan akibat MIS-C.

Apakah simptom MIS-C?

 • Demam melebihi 4 hari
 • Kelemahan fizikal yang tidak normal atau kekurangan tenaga
 • Hilang deria rasa/bau
 • Keletihan yang melampau
 • Susah bernafas
 • Batuk
 • Loya
 • Cirit-birit
 • Ruam
 • Nodus limfa bengkak
 • Sakit leher
 • Bibir merah dan merekah
 • Mata merah / konjunktivitis
 • Sindrom kejutan
 • Memerlukan Membran Veno-arterial Extracorporeal
 • Pengoksigenan (VA-ECMO)
 • Pelebaran koronari
 • Perikarditis

Bagaimana untuk mencegah MIS-C?

Ibu bapa dan penjaga harus mendapatkan vaksin COVID-19 untuk anak mereka yang berumur 5-11 tahun untuk melindungi mereka daripada COVID-19 dan komplikasi perubatan yang berkaitan termasuk MIS-C. Vaksin Cominarty untuk kanak-kanak menggunakan formulasi dan dos baharu dan selamat yang sesuai untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur tersebut.

8. Bagaimana untuk mengurangkan risiko jangkitan

Adalah penting untuk melindungi diri anda dan orang di sekeliling anda dengan mengambil langkah berjaga-jaga yang betul untuk mengurangkan risiko jangkitan koronavirus.

 1. Dapatkan ujian jika tidak sihat: Jika anda menunjukkan simptom COVID-19 seperti demam, batuk, sakit tekak, dsb., lakukan ujian diri dengan segera
 2. Sentiasa pakai pelitup muka pelindung: Apabila anda keluar dari rumah anda dan berjumpa dengan orang lain, sentiasa pakai topeng muka dengan betul
 3. Pastikan tangan anda bersih: Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air dan sabun atau bersihkan dengan 60% - 70% gel berasaskan alkohol, buih atau cecair sanitizer
 4. Penjauhan fizikal: Amalkan penjarakan fizikal yang mencukupi (selang 1-2 meter)
 5. Elakkan 3C: Jauhi kawasan Tertutup, Tempat sesak dan Interaksi yang rapat
 6. Ujian sebelum berkumpul: Lakukan ujian RTK sebelum menghadiri perhimpunan dengan orang lain
 7. Dapatkan vaksinasi: Kajian menunjukkan bahawa vaksinasi memberikan perlindungan terbaik terhadap jangkitan COVID-19, khususnya penyakit yang teruk dan kematian. Pastikan anda dan keluarga anda diberi vaksin sepenuhnya. Ambildos penggalak anda apabila anda layak menerima dos tersebut. Pertimbangkan untuk mendaftarkan anak anda untuk vaksinasi sebaik sahaja ia tersedia untuk mereka.

Orang yang tidak divaksinasi adalah 9x lebih berkemungkinan untuk dijangkiti dan 62x lebih berkemungkinan untuk mati akibat jangkitan COVID-19.

self-care guide img

Managing Mild & Post-COVID-19 Recovery at Home

Card image cap

ADAKAH IA FLU
ATAU COVID-19?

self-care guide img

5 CARA UNTUK MENJAGA
WARGA EMAS SEMASA PANDEMIK COVID-19MAKLUMAT AM TENTANG COVID-19
COVID-19 Drive-Thru Screening Services

PANDUAN JAGA DIRI
COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
How to Wear and Remove A Surgical Mask Correctly

10 FAQ TENTANG
COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
8 Important Steps To Hand Hygiene

8 LANGKAH PENTING UNTUK
MENJAGA KEBERSIHAN TANGAN

Ketahui Lebih Lanjut
Myths on Coronavirus

MITOS TENTANG
KORONAVIRUS

Ketahui Lebih Lanjut
Your Safety Always Comes First

KESELAMATAN ANDA
SENTIASA DIUTAMAKAN

Ketahui Lebih Lanjut
How to Wear and Remove A Surgical Mask Correctly

CARA BETUL UNTUK
MEMAKAI DAN MENANGGAL
PELITUP MUKA

Ketahui Lebih Lanjut
Do's and Don'ts to Reduce Risks of Respiratory Infection for Children

AMALAN DAN LARANGAN
UNTUK MENGURANGKAN
RISIKO JANGKITAN PERNAFASAN
BAGI KANAK-KANAK

Ketahui Lebih Lanjut
COVID-19 Drive-Thru Screening Services

PANDUAN JAGA DIRI
COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
COVID-19 Drive-Thru Screening Services

Managing Mild &
Post-COVID-19 Recovery at Home

Ketahui Lebih Lanjut
How to Wear and Remove A Surgical Mask Correctly

10 FAQ TENTANG
COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
8 Important Steps To Hand Hygiene

8 LANGKAH PENTING UNTUK
MENJAGA KEBERSIHAN TANGAN

Ketahui Lebih Lanjut
Myths on Coronavirus

MITOS TENTANG
KORONAVIRUS

Ketahui Lebih Lanjut
Your Safety Always Comes First

KESELAMATAN ANDA
SENTIASA DIUTAMAKAN

Ketahui Lebih Lanjut
How to Wear and Remove A Surgical Mask Correctly

CARA BETUL UNTUK
MEMAKAI DAN MENANGGAL
PELITUP MUKA

Ketahui Lebih Lanjut
Do's and Don'ts to Reduce Risks of Respiratory Infection for Children

AMALAN DAN LARANGAN
UNTUK MENGURANGKAN
RISIKO JANGKITAN PERNAFASAN
BAGI KANAK-KANAK

Ketahui Lebih Lanjut
Do's and Don'ts to Reduce Risks of Respiratory Infection for Children

ADAKAH IA FLU
ATAU COVID-19?

Ketahui Lebih Lanjut
Do's and Don'ts to Reduce Risks of Respiratory Infection for Children

5 CARA UNTUK MENJAGA
WARGA EMAS SEMASA PANDEMIK COVID-19

Ketahui Lebih Lanjut
Loading...
Thank you for your patience
Click to know more!